Η άγνοια σκοτώνει το κυνήγι

Η άγνοια σκοτώνει το κυνήγι

Αποφάσισες να ξεκινήσεις μια καινούργια δραστηριότητα και αυτή επέλεξες να είναι το κυνήγι; μήπως, όμως, θα πρέπει να μάθεις για κάποια βασικά ζητήματα τα οποία θα καθορίσουν και τη μετέπειτα πορεία σου ως κυνηγό, πριν ξεκινήσεις και συνεχίσεις τη δραστηριότητα αυτή;

Χαρακτήρας κυνηγού
Μια δραστηριότητα, όπως είναι αυτή του κυνηγίου, δεν μπορεί παρά να βγάλει στην επιφάνεια και να καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο κάποια βασικά στοιχεία του χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

Για παράδειγμα, το αίσθημα ομαδικότητας είναι ένα από τα στοιχεία που αναδύεται μέσα από τη θηρευτική δραστηριότητα (αγελαία συμπεριφορά). Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια κυνηγετική παρέα θα πρέπει να εκλείπει ο ανταγωνισμός και να επικρατεί ο συναγωνισμός. Σκοπός δεν είναι ποιος θα πάρει τα περισσότερα θηράματα, αλλά η κάρπωση της παρέας συνολικά. Αν ο καθένας σκέφτεται εγωιστικά για τον αριθμό των θηραμάτων που θα επιδείξει στην παρέα δεν μπορεί παρά να καταλήξει να γίνει ανεπιθύμητος. Η ομαδικότητα, λοιπόν, είναι ένα αίσθημα που καλλιεργείται ακόμα περισσότερο στους κυνηγούς. Η συχνή επαφή με τη φύση και τις ομορφιές της, επίσης συντελεί στο να αναδυθούν τα φιλικά συναισθήματα του ανθρώπου για το περιβάλλον του. Ο σεβασμός για τη φύση είναι ένα φυσικό επακόλουθο της ανακάλυψης του πόσο πολλά προσφέρει το περιβάλλον τόσο στην ψυχική ικανοποίηση όσο και στην ικανοποίηση που προέρχεται από τις επιτυχίες του κυνηγού-θηρευτή.

Νόμοι – Θηροφυλακή
Ένας κυνηγός θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν ασκεί τη θηρευτική δραστηριότητα στα πλαίσια που ο ίδιος οριοθετεί. Υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν τον τρόπο που ασκείται το κυνήγι οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον κυνηγό με την ανάλογη προσοχή. Οι θηροφύλακες είναι αυτοί που στην ουσία μεριμνούν για τον απλό κυνηγό, προστατεύοντας το θήραμα το οποίο αποτελεί και το κίνητρο της κυνηγετικής δραστηριότητας.

Ο σεβασμός στη φύση σημαίνει και σεβασμός στους νόμους που την προστατεύουν. Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι χωρίς θηράματα δεν μπορεί να υπάρξουν ούτε κυνηγοί.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει και ο ανάλογος σεβασμός προς τους ανθρώπους εκείνους που μεριμνούν για την εφαρμογή των νόμων που διέπουν το κυνήγι. Ο θηροφύλακας λοιπόν δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν τον κακό αστυνομικό που το μόνο που θέλει είναι να κάνει μηνύσεις. Είναι ο φίλος, ο σύμμαχος του απλού κυνηγού ο οποίος με τον τρόπο του συντελεί στην ορθή διεξαγωγή της κυνηγετικής δραστηριότητας και ακόμα περισσότερο στην προστασία του φυσικού πλούτου.

Συνεχής ενημέρωση
Ο νέος κυνηγός αισθάνεται επιτακτική την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση. Στην προσπάθειά του να γίνει γνώστης του αντικειμένου, δεν είναι μόνος του. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος στον οποίο θα εκδώσει την άδειά του είναι ένα κύτταρο του κυνηγετικού οργανισμού. Μέσα από αυτόν μπορεί να ενημερώνεται για το πώς, πού και πότε μπορεί να ασκεί τη δραστηριότητα που επέλεξε. Γενικότερα, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις μεριμνούν για τη σωστή ενημέρωση των κυνηγών. Μέσω μιας φιλοθηραματικής πολιτικής, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις είναι πάντα στο πλευρό όχι μόνο των νέων αλλά όλων των κυνηγών της χώρας, έτσι ώστε ο κυνηγός να γίνει και να αναγνωριστεί πλέον ως πραγματικός διαχειριστής της φύσης. Ακόμη, υπάρχει ποικιλία κυνηγετικών περιοδικών και ένθετων που ενημερώνουν σχετικά με τα όπλα, τα κυνηγετικά σκυλιά και γενικότερα για την κυνηγετική δραστηριότητα.

Όμως, φτάνουν μόνον αυτά; Η απάντηση είναι: ΟΧΙ βέβαια! Απουσιάζει η εκπαίδευση! Όλοι γνωρίζουμε η Παιδεία προϋποθέτει σύστημα και συστηματική εργασία. Σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν υπάρχει δραστηριότητα που να ζητείται από τους χρήστες της, η υπεύθυνη και συμπεριφορά, χωρίς να προϋποθέτει προηγούμενη εκπαίδευση. Ένα απλό δίπλωμα οδήγησης θέλουμε να βγάλουμε και υποχρεωνόμαστε σε συστηματική εκπαίδευση πριν να εξεταστεί η ικανότητά μας. Στον τόπο μας, συνηθίζουμε να εκπαιδεύουμε συστηματικά τον σκύλο, τη γάτα, το γεράκι… αλλά τον εαυτό μας όχι. Δηλαδή, τον άνθρωπο (!), εκείνον που παίρνει ένα όπλο και βγαίνει στη φύση ελεύθερος να κυνηγήσει (ξέρει δεν ξέρει), δεν πρέπει να τον εκπαιδεύσουμε πριν του δώσουμε την άδεια να το κάνει;

Όραμα για ένα καλύτερο αύριο

Όλοι οι ενσυνείδητοι κυνηγοί πιστεύουν στο όραμα "η παιδεία είναι το κλειδί για την ποιοτική αναβάθμιση σ' ένα καλύτερο αύριο". Το πρόγραμμα εκπαίδευσης της Κυνηγετικής Ακαδημίας www.hunting-academy.edu.gr προσφέρεται ως μέσο στην εξέλιξη σε ένα καλύτερο, με περισσότερη ελπίδα αύριο. Το εγχείρημα είναι μεγάλο το ίδιο και η επένδυση που έγινε. Χρειάσθηκε πολυετής προσπάθεια από πολλούς ειδικούς και με τεράστιο κόστος σε χρόνο και χρήμα. Το μυστικό είναι να θέλει κάποιος να γίνει καλύτερος.

Μην περιμένετε να γίνετε ως δια μαγείας «μεγάλοι κυνηγοί». Μεθοδικά, συστηματικά και με σύνεση κατακτούνται οι υψηλότερες βαθμίδες. Μην ξεχνάτε ότι για να φτάσει κάποιος στο ρετιρέ θα πρέπει να περάσει αναγκαστικά από όλους τους προηγούμενους ορόφου.

Βαθμολογήστε το άρθρο

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (5 ψήφοι, Μ.Ο: 4,40 στα 5)
Φορτώνει...

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια

Προσθέστε το σχόλιό σας